Alle signalen wijzen erop dat baggeraar Boskalis bodemonderzoeker Fugro wil kopen, maar topman Berdowski ontkent dat glashard. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Boskalis ‘avances’ naar Fugro beginnen steeds meer op een vijandige overname te lijken. Boskalis en Fugro zien elkaar volgende week voor de rechter. Boskalis, dat een belang houdt van 20 procent in Fugro, is namelijk bezig Fugro’s beschermmuur omver te trekken. Boskalis-topman Peter Berdowski noemde donderdag in een toelichting op de jaarcijfers de beschermwal ondoorzichtig en achterhaalt. “Dat moet ooit zijn bedacht ten tijde van de Slag bij Nieuwpoort, maar ze willen het niet loslaten”, aldus Berdowski, die er aan toevoegde dat Boskalis en Fugro niet met elkaar praten. Oh, en Boskalis kondige ook aan dat het aandeleninkoopprogramma wordt stopgezet om voor meer “financiële flexibiliteit te zorgen”. Heeft natuurlijk niets met Fugro te maken.
2. Uit een opiniepeiling van Société Générale blijkt dat klanten van de Franse zakenbank vermoeden dat de Europese Centrale Bank (ECB) met de grootschalige obligatieaankopen (QE) stiekem als doelstelling heeft de euro-dollar-koers op pariteit te brengen. Met de nadruk op stiekem, want de ECB beweert altijd bij hoog en laag dat het nooit een wisselkoersdoelstelling heeft en dat het monetaire beleid puur wordt afgesteld op de omstandigheden binnen de eurozone.
3. Beleggers kunnen het weleens bij het juiste eind hebben dat de ECB de wisselkoers van de euro bewust probeert te beïnvloeden. De machtige Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei woensdag in Berlijn dat de wisselkoers van de euro ten opzichte van de euro “behoorlijk” is gedaald en dat dat “niet helemaal onbedoeld” was. “En er zijn argumenten voor [de daling van de euro]”, aldus Schäuble, die hiermee zijn zegen uitspreekt over ECB-President Mario Draghi’s geldpers.
4. ECB-directielid Benoit Coeure, die verantwoordelijk is voor open markt operaties bij de ECB, houdt het scorebord voor QE bij. Donderdagochtend zei Coeure dat de ECB in de eerste drie dagen 9,8 miljard euro aan obligaties heeft gekocht, waarmee de ECB op schema light om deze maand 60 miljard euro aan papier binnen te harken. Coeure zei verder dat het economisch herstel aan het aantrekken is, maar nog niet duurzaam en nog afhankelijk is van de lagere olieprijs.
5. Aandeelhouders van Amerikaanse grootbanken kunnen hun dorst naar dividend eindelijk lessen nadat alle Amerikaanse instellingen zijn geslaagd voor de jaarlijkse stress test van de Fed. Persbureau Bloomberg heeft de rapporten van analisten doorgespit en meldt op basis daarvan dat toetjes voor aandeelhouders als dividenden en aandeleninkopen met 53 procent omhoog kunnen. Mogelijk is die 53 procent wel wat lager dan sommigen hadden gehoopt, want de banken met grote handelsactiviteiten – Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan Chase gaan minder uitkeren dan de banken hadden gewild. De Fed vindt de kapitaalpositie van de banken namelijk niet sterk genoeg en wil daarom dat de drie banken het wat rustiger aan doen met aandeleninkopen en dividenden.
6. Zuid-Korea is het zoveelste land waar de centrale bank het monetaire beleid heeft verruimd nadat de ECB in januari het obligatieaankoopprogramma van 1 biljoen euro aankondigde. De Koreaanse centrale bank verlaagde de rente met een kwartje naar 1,75 procent, het laagste niveau ooit. De topman van de Koreaanse centrale bank Lee Ju Yeol wees op zwakke groei en lage inflatie en zei dat de centrale bank “bang was achterop te raken en het tempo van mondiale monetaire verruiming niet te kunnen bijbenen.” Sinds begin dit jaar hebben meer dan 20 centrale banken wereldwijd het monetaire beleid verruimd.
7. Minder dan drie jaar geleden wilde iedereen en zijn grootmoeder Zuid-Europese staatsobligaties verkopen. Maar dat is inmiddels geschiedenis met dank aan ECB-president Mario Draghi en zijn 1,1 biljoen euro grote opkoopprogramma van staatsobligaties.
De risico-opslag op 10-jaars Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties naar nieuwe dieptepunten gedaald. Zo hoeft Italië nog maar 0,84 procentpunt meer te betalen om voor 10 jaar te lenen dan Duitsland, de benchmark voor de rente in de eurozone. Dat is het laagste niveau sinds het voorjaar van 2010, toen Griekenland in vuur en vlam opging. Mario Greco, de CEO van de Italiaanse verzekeraar Generali, wist het marktsentiment goed te verwoorden. "We zijn niet van plan onze obligaties te verkopen aan de ECB", zei Greco tegen CNBC, er aan toevoegend er “zeker van te zijn” dat anderen dat wel zullen doen.
8. En hoezeer de toestand in (delen van) Zuid-Europa is veranderd blijkt uit het nieuws dat het Spaanse Banco Sabadell in gesprek is met het Britse TSB om een overnamebod op de Britse bank te kunnen uitbrengen. Sabadell, de op drie na grootste Spaanse bank, overweegt 1,7 miljard pond te bieden voor de middelgrote Britse bank.
9. Het gaat niet zo goed met de Grote Dierbare Leider. Nee, niet die in Noord-Korea, maar die in Moskou. De Russische President Poetin is al vier dagen niet in het openbaar gezien. Bovendien heeft Poetin een aantal vergaderingen en staatsbezoeken aan Kazakstan en Wit-Rusland afgezegd.
Persbureau Reuters wist van een Wit-Russische functionaris los te peuteren dat Poetin heeft afgezegd omdat hij ziek zou zijn. Poetins woordvoerder Dimtry Peskov heeft echter alleen laten weten dat de president in “uitstekende gezondheid” verkeerd en dat hij het heel erg druk heeft vanwege de economische crisis in het land. Sceptische Russen vermoeden natuurlijk dat er meer aan de hand is. Sinds Leonid Brezjnev zijn de meeste Russische leiders opgestapt vanwege gezondheidsproblemen of in het harnas gestorven.
10. Europese beurzen noteren vlak tot licht hoger en zijn daarmee de winsten van woensdag en voor het jaar 2015 aan het consolideren. Meevallend economisch nieuws en het groter dan verwachte QE-programma hebben dit jaar nieuw leven in de Europese beurs geblazen. De AEX en de Europese Stoxx 50 staan voor het jaar inmiddels al ruim 16 procent in het groen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl